Uncategorized

Om outsourcing av kundtjänsten

Ni har ställt lite frågor, kan man lugnt säga. Många har de varit, spörsmålen som dykt upp sedan jag skrev förra veckans inlägg om outsourcad kundtjänst. Det gav mig en god inblick i vilka ni följare är. Jag menar: jag är övertygad om att ni är folk med väldigt olika bakgrund, intressen och livssituationer. Men jag kan också se att det tycks vara många företagare bland er. Därav frågorna om outsourcing av kundtjänst.

Idag tänkte jag köra på ett lite annorlunda upplägg här i bloggen. Jag tänker att jag ska svara på era frågor kollektivt. Detta eftersom funderingarna om outsourcingen av kundtjänsten varit så många. Jag hoppas att ni tycker att detta känns som ett OK, eller till och med bra, upplägg för ett inlägg. Återkom gärna med feedback!

Nu så, här kommer de vanligaste frågorna ni skickat in angående outsourcing av kundtjänst.

Hur konstaterade ni att outsourcing av er kundtjänst var något ni behövde?

Vi konstaterade det väldigt successivt skulle man kunna säga. I början var det en policy vi hade att låta alla instanser finnas in-house. Det fanns egentligen ingen förklaring mer än stolthet för detta. Vi trodde att detta alltid skulle vara en bra idé. Vi hade en kille på ekonomi, en tjej som skötte kundtjänsten och inga tankar på att outsourca något.

Sedan körde det ihop sig lite. Det blev svårt att motivera alla roller. Det svängde till exempel väldigt fram och tillbaka när det gällde samtalen in. Ena veckan hade vi massor och vår konsulent brände nästan ut sig. Nästa vecka kunde det vara helt dött. När vi kollade upp saken insåg vi att outsourcing av kundtjänst kunde vara väldigt passande för ett företag i vår situation. Vi gjorde ingenting då men tanken började i alla fall att gro.

Det gick väl ca 6 månader som präglades av smärre kaos gällande kundtjänsten innan vi bestämde oss för outsourcing. Det fanns liksom ingen återvändo längre. Kundtjänsten skulle outsourcas, det var alla inblandade med på. Vår kundkonsulent Helene fick ett annat uppdrag på bolaget.

Hur länge har ni haft outsourcad kundtjänst nu?

Nu närmar vi oss så smått ett år. Det känns galet eftersom det satt så långt inne så himla länge att outsourca kundtjänsten. Nu står vi dock här med ett upplägg vi haft under ett år. Det är galet vad tiden flyger iväg.

Vad betalar ni för outsourcing av kundtjänsten?

Jag vill faktiskt inte yttra mig om exakt hur mycket vi betalar. Vad jag däremot kan säga är att outsourcing av kundtjänsten kostar mindre än vi först trott. Det är i alla fall väldigt positivt!